Wednesday, April 23, 2014

Toor-juustukook, toor-Rafaellod ja mangokook / Raw cheesecake, raw Rafaellos and no-bake mango pie

Tunnistan, et soe kliima ei ole väga inspireeriv palava pliidi ääres küpsetamiseks, seega olen eksperimenteerinud mitte küpsetamist vajavate maiustega. Marie aastaseks saamise puhul valmistasin toore juustukoogi, retsept pärineb siit. Panen siia retsepti ka eesti keeles kirja, nii nagu mina seda tegin:

Põhi:
1 1/2 tassi makadaamia ja kreeka pähklite segu
1/2 tassi datleid
1/4 tassi kookoshelbeid
näpuotsatäis soola

Täidis:
3 tassi india pähkleid
3/4 tassi sidrunimahla
3/4 tassi mett
3/4 tassi kookosõli
1 spl vaniljesuhkurt
vajadusel 1/4 tassi vett

Kate:
2 tassi külmutatud maasikaid
1/2 tassi datleid

Valmistamine:
1. Põhi: sega põhja jaoks blenderis kõik ained, välja arvatud kookoshelbed. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, puista sellele kookoshelbed ning suru mass vormi põhja.

2. Täidis: sega blenderis kõik täidise ained, välja arvatud vesi (esialgu). Lisa nii vähe vett kui võimalik, kuid nii palju, kui vajalik. Vala täidis põhjale. Tõsta kook tunniks ajaks sügavkülma (nii, et kook oleks külmunud).

3. Kate: sega külmutatud maasikad ja datlid blenderis ning vala kate külmunud koogile. Aseta kook uuesti sügavkülma, vähemalt viieks tunniks. 

Võta kook umbes pool tundi enne serveerimist sügavkülmast välja, siis on ta sellise mõnusa konsistensiga. Imehea! Ja petab ära küll, et koogis ei ole killukestki piimatooteid ega jahu.

I must admit that hot climate has not been inspiring for baking. Yet, I have made some cakes and sweets that do not need baking. When Marie turned 1 year old, I made my very first raw cake: raw cheesecake. The recipe was found from here. It turned out yummi and it did "cheat", it did not taste much different than a classical cheese cake made with dairy.
---
Täna tegin toor-Rafaello komme ja need tulid imemaitsvad! Retsept pärineb siit. Minu versioon sai selline:

Põhimass:
4 spl kookosõli
3 dl kookoshelbeid
2 spl india pähkleid
2 spl mett
1/2 tl vanillisuhkurt

"Kaunistuseks":
15 mandlit
kookoshelbeid

Pane kõik põhiained blenderisse ja blenderda kuni kreemja massi saamiseni. Seejärel võta teelusikatäis saadud massi, vormi palliks, torka sinna sisse mandel ning veereta kookoshelvestes. Sellest kogusest saab umbes 15 Rafaellot. Tõsta külmkappi tahenema.


Today I made raw-Rafaellos. The recipe comes from here. They turned out very delicious!
----
Eelmisel nädalal tegin mitte küpsetamist vajava mangokoogi. Uurisin erinevaid retsepte ning lõpuks improviseerisin niimoodi:

Põhi:
200 g digestiivküpsiseid
kookosõli

Täidis:
500 g purustatud mangosid
200 g kondenspiima
2,5 tl zelantiinipulbrit
veidi vett

Põhja jaoks sega purustatud küpsised kookosõliga, kookosõli pane nii palju, et küpsisemass oleks kenasti märg (alternatiivina võib kindlasti võid kasutada, aga ma olin laisk, ei viitsinud võid sulatama hakata). Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja.
Täidise jaoks pane zelantiin külma veega likku ja seejärel sulata kuumal veevannil. Jahuta. Sega blenderis purustatud mangod ja kondenspiim ning lisa jahutatud zelantiin. Blenderda veel. Vala täidis põhjale ning tõsta kook külmkappi tahenema (paari tunni pärast on söömisvalmis). Maitses veel paremini hapuka maasikamoosiga!


Last week I made no-bake mango pie. I was looking at different recipes and finally my version came like that:

Base crust:
200 g digestive biscuits
coconut oil

Filling:
500 g mango pulp
200 g condensed milk
2,5 teaspoon gelatine powder
water

For the crust mix the biscuits with coconut oil (add so much coconut oil that all the biscuits are wet, about 2 tablespoons maybe). Put the crust on cake pan. For the filling put the gelatine in cold water and let it raise. Then melt the gelatine on hot water bowl. Cool it down. Put mango pulp and condensed milk into the blender and add cooled down gelatine. Pour the filling on the crust ja put it into the fridge for couple of hours. The cake tastes even better with raw (sour) strawberry jam.